Puro silindir şeklinde sarılmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, ortamında tütün limeçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde sarılmış sarıcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu sarıcı yaprak berk, esnek ve sessiz bir binada olmalı, filinta bir aromaya ve metodik yanmayı sağlayacak huzurıcı özelliğe ehil olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabilinden ülkelerin bulunmuş olduğu abuhava kuşağında yetişen, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede sarılmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan geritir. Bu dile bile Latince “pümoskof gâvuru” (saf münezzeh katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden binalmış” manaında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk posta TDK sözlüğünün 1955 seneındaki edisyonsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde az çok faik miktarda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabilinden ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en yerinde purolar olarak nitelendirilseler bile birgani mütehassıs Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro karıner en dikkat etmesi gerekilen şey esaslı bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer esaslı bir nemde bileğil ise purolarınız ne denli kaliteli yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız tabiat yada tat maalesef kesin hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tüp vb. tam muhafaza ve taşıma enstrümanları esasta puronun nemini saklamak ve karınime hazır varmak karınindir. Tabi bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her devran mefkûre nem bileğerlerinde saklanmaktadır. Evet mefkûre puro nem bileğerleri nelerdir azıcık da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem bileğerleri arasında karınilen bir puro mefkûre nem bileğerlerinde karıniliyor akseptans edilebilir. Kimine göre %65 azca yada %75 çok muş kabilinden görülsede esasta bu nem bileğerleri bile kimisine göre oldukça tatminkâr ve karınilebilir en aliyyülâlâ bileğerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem bileğerlerinde purodan tabiat almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro karınmeyi çok severken diğer bir nüfus bu nem bileğerinin puroya yazık edilen bir bedel bulunduğunu ve asla karınilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile muhikdır. Bu iki görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Uyanıklık edilmesi gereken şey %65 astı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla omuz omuza bu %10 luk nem nüansı arasında gidip gelmeden daima aynı nem bileğerlerinde puronuzu mıhlı tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem bileğmeslekimi purolarına zarar verebilir. Hakeza bir varyasyon yapacaksanız bunu muhtemel başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet nem bileğerlerinden bahsettiğimize göre bu nem bileğerleri neyi bileğmeslektirmektedir diyerek soracaktır olursanız kısaca hikâyelemek gerekir ise puro da nem değeri arttıkça purodan alınan aroma artar, yaman azalır ve karınimi zorlaşır, nem değeri azaldıkça yaman artar, karınimi kolaylaşır ve alınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde dinmek istiyorsanız buna devran ve deneyim ile karar vereceksiniz. Size sima en yerinde bedel bu ve bu bileğerde karınmelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine istikbal olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Bayağıdaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek natürel buharlaşma ile humidor içerisine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak sağlar. İÇerisindeki köpük kabilinden siyah madde ortalama 6 kamer içinde mesleklevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Averaj %70 nem verme üzerine oturmuş bu yöntem sıcaklıktan bağımsız milletvekili olmadığı karınin mukannen bir devran içinde sıcaklarda nem arkaışı yada soğuklarda humidor ortamında nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu hava bir nemlendirici kullanıyorsanız muhtemel başüstüneğunca şu denli alev bileğmeslekimi olmayan ortamlar seçmeye çalışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabilinden %70 nem değeri hazırlamak karınin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme göre daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar fakat genede bu bedel iyileşmesi ortalama %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında fakat içinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri kabilinden çalışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek düzlemı %70 neme getirmeyi ammaçlarlar. Eğer derdiniz faik nem evet ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o devran diğer nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü yöntem Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki ab haznesindeki üstteki bir fan lütufı ile humidor içerisine dağıtılır ve nem in mütemadi ayarlanan nem seviyesinde kalması sağlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki nem değeri bu seviyenin altına düştüğünde fan çalışmakta ve istenen nem değeri gelmesi iile omuz omuza yine durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek karınin en yerinde yöntem olarak alınmıza çıkmaktadır.
En on çıdem son yöntem ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir devrim yaratmış ve hem nem ahiz hem nem verme özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya başlangıçlamıştır. Akşam gün yada mevsim intikalleri sırasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en sağlık bir şekilde saklanmasına olanak sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro bileğil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor hazırlama diğerleri ise puro nemlendirme karınin kullanılmaktadır. antrparantez Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem sakıt hemde faik nem bileğerlerinde çift taraflı çalışarak mıhlı bir nem değeri sağlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda dışında humidor karıni fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tam puroların aynı nemde ve daha sağlıklı olmasını sağlamaktadır.