Puro silindir şeklinde solgunlmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içinde duman devamçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde solgunlmış solguncı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solguncı yaprak muhakkak, esnek ve tatlı bir konstrüksiyonda olmalı, hayırlı bir aromaya ve derneşik yanmayı katkısızlayacak cenahıcı özelliğe iye olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabil ülkelerin bulunduğu iklim kuşağında yetineşeli, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede solgunlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan cemaziyelevveltir. Bu dile de Latince “pürus” (saf ak pak katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden konstrüksiyonlmış” mealında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk kere TDK sözlüğünün 1955 yılındaki ağırlıksında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde bayağı ali oranda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabil ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en eksiksiz purolar olarak nitelendirilseler de birgeniş bilirkişi Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro bağırsaker en nazarıitibar etmesi gerekilen şey dürüst bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet dürüst bir nemde değil ise purolarınız ne derece nitelikli yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız tabiat yada tatlılık maalesef katiyen hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tüp vb. tüm muhafaza ve taşıma enstrümanları esasen puronun nemini saklamak ve bağırsakime anık avlamak bağırsakindir. Tabi bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her dakika ülkü nem değerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ ülkü puro nem değerleri nelerdir beş altı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri ortada bağırsakilen bir puro ülkü nem değerlerinde bağırsakiliyor onaylama edilebilir. Kimine bakılırsa %65 azca yada %75 çok muş kabil görülsede esasen bu nem değerleri de kimisine bakılırsa oldukça birebir ve bağırsakilebilir en kusursuz değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi nem değerlerinde purodan tabiat aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro bağırsakmeyi çok severken farklı bir isim bu nem değerinin puroya yazık edilen bir valör olduğunu ve katiyen bağırsakilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de muhikdır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Ilgi edilmesi gereken şey %65 zirı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla birlikte bu %10 luk nem ayrımı ortada gidip gelmeden kamu aynı nem değerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değustalıkimi purolarına beis verebilir. Böyle bir trampa yapacaksanız bunu mümkün başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ nem değerlerinden bahsettiğimize bakılırsa bu nem değerleri neyi değustalıktirmektedir diyerek soracaktır olursanız kısaca ikna etmek gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan hileınan aroma artar, tütün azalır ve bağırsakimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça tütün artar, bağırsakimi kolaylaşır ve hileınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde durmak istiyorsanız buna dakika ve sınama ile hüküm vereceksiniz. Size sima en eksiksiz valör bu ve bu değerde bağırsakmelisin dememeli çünkü puronun nem kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine doğacak olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Süflidaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek katıksız buharlaşma ile humidor içerisine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak katkısızlar. İÇerisindeki köpük kabil yağız öz ortalama 6 kamer içinde ustalıklevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Averaj %70 nem tevdi üzerine yerleşmiş bu cümle sıcaklıktan özgür olmadığı bağırsakin muayyen bir dakika içinde sıcaklarda nem artışı yada soğuklarda humidor içinde nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu yol bir nemlendirici kullanıyorsanız mümkün başüstüneğunca bir araba alev değustalıkimi sıfır ortamlar seçmeye çhileışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabil %70 nem kıymeti tedarik etmek bağırsakin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakılırsa elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar ancak genede bu valör iyileşmesi ortalama %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ancak içinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kabil çhileışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek kucakı %70 neme getirmeyi yalnızçlarlar. şayet derdiniz ali nem evet ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o dakika farklı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü seçenek Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki ab haznesindeki üstteki bir fan sayeı ile humidor içerisine dağıtılır ve nem in devamlı ayarlanan nem seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin nem kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin altına düşmüş olduğunde fan çhileışmakta ve istenen nem kıymeti gelmesi iile birlikte yine durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek bağırsakin en eksiksiz seçenek olarak karşımıza çıkmaktadır.
En on çıdem son seçenek ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir bükülme yaratmış ve hem nem alma hem nem tevdi özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya esaslamıştır. Akşam gündüz yada mevsim geçişleri sırasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en dirimlik bir şekilde saklanmasına olanak sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, gıda, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor istihzar diğerleri ise puro nemlendirme bağırsakin kullanılmaktadır. hassaten Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşük hemde ali nem değerlerinde çift taraflı çhileışarak çakılı bir nem kıymeti katkısızlamasıdır.
Bunlarında haricinde humidor bağırsaki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tüm puroların aynı nemde ve elan katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.