Puro silindir şeklinde zerrinlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, süresince tütün modülçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde zerrinlmış zerrincı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu zerrincı yaprak ciddi, esnek ve ötümlü bir gestaltda olmalı, yalabık bir aromaya ve mazbut yanmayı sağlayacak kanatıcı özelliğe sahip olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti gibi ülkelerin bulunmuş olduğu iklim kuşağında yetieğlenceli, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede zerrinlmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan cemaziyelevveltir. Bu dile de Latince “pümoskof” (saf temiz katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden gestaltlmış” medlulında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk kere TDK sözlüğünün 1955 yılındaki baskısında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde oldukça güçlü miktarda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua gibi ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en esen purolar olarak nitelendirilseler de birşu denli spesiyalist Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro sineer en özen etmesi gerekilen şey çın bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer çın bir nemde değil ise purolarınız ne derece nitelikli yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız zevk yada tatlılık maalesef katiyetle hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tulum vb. yekpare saklama ve taşıma enstrümanları gerçekte puronun nemini saklamak ve sineime amade tutmak sineindir. Yayımcı bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her dakika ülküsel nem değerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ ülküsel puro nem değerleri nelerdir biraz da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri ortada sineilen bir puro ülküsel nem değerlerinde sineiliyor akseptans edilebilir. Kimine gereğince %65 azca yada %75 çok muş gibi görülsede gerçekte bu nem değerleri de kimisine gereğince oldukça uygun ve sineilebilir en oflaz değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem değerlerinde purodan zevk almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro sinemeyi çok severken diğer bir erkek bu nem değerinin puroya efsus edilen bir paha olduğunu ve katiyen sineilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de haklıdır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Ilgi edilmesi gereken şey %65 altı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla müşterek bu %10 luk nem başkalıkı ortada gidip gelmeden hepsi aynı nem değerlerinde puronuzu mıhlı tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değhizmetimi purolarına ziyan verebilir. Hakeza bir mübadele yapacaksanız bunu olabilir başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ nem değerlerinden bahsettiğimize gereğince bu nem değerleri neyi değhizmettirmektedir diyerek soracak olursanız kısaca inandırmak gerekir ise puro da nem değeri arttıkça purodan düzenınan aroma artar, duman azalır ve sineimi zorlaşır, nem değeri azaldıkça duman artar, sineimi kolaylaşır ve düzenınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde istop etmek istiyorsanız buna dakika ve sınama ile karar vereceksiniz. Size kimse en esen paha bu ve bu değerde sinemelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ileri olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Bayağıdaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek tabii buharlaşma ile humidor içine nem vererek purolarınızın nemlenmesine imkân sağlar. İÇerisindeki köpük gibi siyah husus ortalama 6 kamer içerisinde hizmetlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Vasati %70 nem tesviye üzerine kurulu bu model sıcaklıktan özgür olmadığı sinein belirli bir dakika içerisinde sıcaklarda nem artışı yada soğuklarda humidor süresince nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu konsept bir nemlendirici kullanıyorsanız olabilir başüstüneğunca bir araba hararet değhizmetimi sıfır ortamlar seçmeye çdüzenışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler gibi %70 nem değeri sahip olmak sinein tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme gereğince elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar lakin genede bu paha iyileşmesi ortalama %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında lakin içerisinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri gibi çdüzenışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek vasatı %70 neme getirmeyi lakinçlarlar. Eğer derdiniz güçlü nem olabilir ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o dakika diğer nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü alternatif Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki ab haznesindeki üstteki bir fan etkiı ile humidor içine dağıtılır ve nem in sabah akşam ayarlanan nem seviyesinde kalması sağlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki nem değeri bu seviyenin altına düşmüş olduğunde fan çdüzenışmakta ve maksut nem değeri gelmesi iile müşterek gene durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek sinein en esen alternatif olarak önmıza çıkmaktadır.
En on çıdem son alternatif ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir katlanma yaratmış ve hem nem alma hem nem tesviye özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya saksılamıştır. Tün gündüz yada zaman geçişleri sırasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en dirimlik bir şekilde saklanmasına imkân sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor hazırlama ötekiler ise puro nemlendirme sinein kullanılmaktadır. başkaca Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem sakıt hemde güçlü nem değerlerinde çift taraflı çdüzenışarak mıhlı bir nem değeri sağlamasıdır.
Bunlarında haricinde humidor sinei fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve yekpare puroların aynı nemde ve elan sağlıklı olmasını sağlamaktadır.